Omgeving

Vakantiewoning Klavertje Vier grenst aan de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk, een prachtige fietsroute. De  bouw van de dijk (ter verdediging tegen de zee) is in 1248 voltooid. Veel zogen aamde ‘wielen’, binnendijkse meertjes, doen getuige van vele dijkdoorbraken.
 
Op 3 km afstand ligt het dorp Schoorl aan de rand van de mooie Schoorlse duinen. In het centrum vindt u talrijke terrasjes, cafés en restaurants en een gevarieerd winkelaanbod. Centraal in het dorp ligt het ‘klimduin’. Als u de klim aandurft wordt u beloond met een prachtig uitzicht over Schoorl en het aangrenzende polderlandschap.

De Schoorlse duinen zijn de breedste en hoogste van Nederland en hebben een oppervlakte van 1800 hectare. Hier kunt u nog echt wandelen en verdwalen! Er zijn kilometers fiets- en wandelpad, waarna u uitkomt bij de kleine, rustige strandafgangen van Schoorl aan Zee. De brede, schone stranden bij Hargen, Camperduin, Petten en Bergen aan Zee zijn ook met de auto bereikbaar.

Het Bezoekerscentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is zeker een bezoekje waard! Hier zijn fiets- en wandelroutes verkrijgbaar. Het is mogelijk om een ochtendje met de boswachter de boeiende flora en fauna van het duingebied te bekijken.
 
Bij Camperduin, ten noorden van Schoorl, begint de Hondsbosche Zeewering ( de dijk van Camperduin naar Petten) met aan de voet daarvan vogelreservaat De Putten, een binnendijkse plek met brak water. De Putten is vooral uniek vanwege de vegetatie: die bestaat met name uit zilte gewassen als zulte en zeekraal, wat tamelijk bijzonder is voor binnendijkse gebieden. De planten gedijen prima door het zoute kwelwater dat onder de zeewering doorsijpelt in de polder.

Tussen Schoorl aan Zee en Bergen aan Zee kunt u een bezoek brengen aan de Kerf. In 1997 werd een gat in de eerste duinenrij gegraven. Hierdoor kan naast het zeewater, het kalkrijke strandzand de kalkarme duinen in stuiven. Het water werd daardoor brak en er kwam ruimte voor allerlei organismen. Er groeien nu verschillende soorten planten, waaronder ook beschermde soorten.

Voor wie meer leven in de brouwerij wil: zo’n 5 kilometer ten zuiden van Schoorl ligt het kunstenaarsdorp Bergen, met zijn vele terrasjes, cafés, restaurants en andere uitgaans-gelegenheden. Ook zijn er in Bergen verschillende musea en galeries.
 
Veel vertier en winkelplezier vindt u op 10 kilometer afstand in Alkmaar. Alkmaar heeft een gezellig centrum, veel oude grachten met monumentale panden. In een rondvaartboot kunt u de oude gevels bewonderen. In het zomerseizoen vindt op de vrijdagochtend de wekelijkse kaasmarkt plaats.
 
10 kilometer naar het noorden ligt het gezellige stadje Schagen. In het zomerseizoen kunt u daar elke donderdag terecht voor de Westfriese markt, er is een optocht met oude koetsen bemand door mensen in klederdracht, op het plein rond de kerk wordt gedanst. Een bezoekje aan de Museumboerderij is ook zeer de moeite waard.
 
Ook de moeite waard is een bezoek aan het Museum Broeker Veiling in Langedijk, een museum op en aan het water, gebouwd in 1912. U kunt aan een echte veiling deelnemen en handelaar van de dag worden (ook voor kinderen erg leuk!). De Broeker Veiling grenst aan het Rijk der Duizend Eilanden. Akkertjes, vaak niet groter dan een paar honderd vierkante meter en alleen bereikbaar per schuit. Een van de hoogtepunten van uw bezoek is de rondvaart!
 
Van Blanckendaellpark in Tuitjenhorn, een kleine dierentuin met boerderijdieren, maar ook apen, pinguïns, kangoeroes, flamingo’s, kamelen en lama’s enz. Er is een museum over het (h)eerlijke boerenleven. Voor de kinderen is er een speeltuin.

 

De Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn, speel- en waterplezier voor de kinderen, een terras, een restaurant, kortom een dagje uit met het hele gezin!

 

Vlindorado, in het Waarland.  Al jaren een kwekerij van anthuriums, maar nu is ook een lang gekoesterde droom in vervulling gegaan: Een overdekt vlinderparadijs van ruim 1000 vierkante meter waar de vlinders vrolijk rondfladderen langs de vele bloeiende planten en waterpartijen. Een bezoekje waard!!!!

 

Westfriese Omringdijk
Westfriese Omringdijk

Schoorlse duinen
Schoorlse duinen


Strand Schoorl

Het Klimduin in Schoorl
Klimduin Schoorl

Kaasmarkt in Alkmaar
Kaasmarkt Alkmaar


Westfriese markt Schagen

Van Blanckendaellpark
Van Blankendaelpark

Museum Broeker Veiling
Museum Broeker Veiling

HolleBolle Boom
HolleBolleBoom